Buzdokuz 7. Sayı

Çoğunluk nasıl yalnızca bir çoğulluğun yani çeşitliliğin ifadesi değilse azınlık da özne ya da tekilliğin ifadesi değildir. Çoğunluğun indirgenmiş hali sürüleşen çokluksa azınlığın indirgenmiş hali de duvarlarını örmüş “yalnız kurt”tur. Şiir her tür indirgenmenin önünde durarak çoğunluğun avamlaşmasıyla azınlığın elitleşmesine engel olur. Buzdokuz şiir-eleştiri-teori arasındaki bağı tesis ederken çıkarsızlık fikrini işledikten sonra, hakikati bizden çalan çağdaş mitleri soymakla, ardından montaj kavramıyla ilgilenmişti. Yedinci sayısında Buzdokuz estetik bir tavırla azınlıkta olanın şiirini inceliyor. Gizem Atlı çevirisiyle Charles Bernstein, Murat Üstübal, Hayriye Ünal, Anita Sezgener, Rafet Arslan, Burak Ş. Çelik, Zeynep Arkan, Emre Yılmaz’dan oluşan Home yazarları, grup normlarını sorgularken rağbet görmeyen azınlığın tedirgin yaşamını da dile gelmeye davet ediyor. 

Buzdokuz yedinci sayısında paradigma değiştiren şiirlerle ESC dedi. Christian Bök “Olağanüstü Koşullarda Yaşayabilen Organizmalar” serisini yayımlamaya bu sayıyla başladı. Nico Vassilakis, Astra Papachristodoulou, Burak Ş. Çelik, Erdal Ateş, Hafize Çetinkaya, Hakan Şarkdemir şiirleri, Tim Gaze “soyut gürültü” serisinin ilki ve Mert Özden ise bir traspho örneği ile ESC’de yer aldı.

CTRL+A bölümünün şairleri şöyle: Ertuğrul Rast + Atakan Yavuz + Zeynep Tuğçe Karadağ + Emre Söylemez + Mert Özden + Burak Ş. Çelik + Muhammed Yusuf Aktekin + Mehmet Mümtaz Tuzcu + Hüseyin Akcan + Ofelya Bayraktar + Mustafa Torun + Osman Gönül + Serkan Özer + Umran Güler + Utku’can Yazıcı + Süreyya Altunkara + Oytun Akdeniz + Mel Nichols + Hayriye Ünal.

Buzdokuz 7’de Prt Sc bölümü önemli bir Language şairini konuk ediyor: Charles Bernstein. Bernstein ile şair ve popülerlik konusunu, Beat kuşağı ile kavgalarını, politik şiiri, şiirin felsefe ile ilişkisini Atakan Yavuz konuştu. Bernstein’ın ilk kez Buzdokuz’da yayımlanacak şiirlerinin yanı sıra müstear isimle Yeni Eleştiri geleneğini hicvettiği mizahi manifestosu da bu bölümde yer alıyor.

Atakan Yavuz kavramsal denemelerin bölümü Space’te bir lehimci olarak şairin özgür portresini çizerken bu sayıda Yusuf Koşal Batılı avangard sanatçıları stalkladı ve bakış açılarını yorumladı.

 Buzdokuz İletişim
Turgut Reis Cad. 36/5 Anıttepe / Ankara
[email protected]
[email protected]
@buzdokuzdergi
0 533 2766212